Sayısal çoğunluk şart değil - POLİTİKA
HUKUKÇU MEHMET UÇUM YENİ ANAYASA İÇİN GELİŞTİRDİKLERİ ‘TÜRKİYE YÖNTEMİ’Nİ DETAYLANDIRDI
Anayasa Çalışma Grubu üyesi Av. Mehmet Uçum, yeni anayasa için sayısal çoğunluk gerekmediğini, çözüm olarak da ‘Türkiye Yöntemi’nin hayata geçirilmesini önerdi.
Anayasa Çalışma Grubu üyesi Avukat Mehmet Uçum, AK Parti’nin 330’un altında milletvekili çıkardığı için anayasayı referanduma götürmeden hazırlayamayacağı tezlerinin yanlış değerlendirmeler olduğunu söyledi. Uçum’a göre yeni anayasa yapmak için herhangi bir sayısal çoğunluk gerekmezken, çözüm olarak da Avrupalı uzmanlarla geliştirdikleri “Türkiye Yöntemi”nin hayata geçirilmesini önerdi.
Uygun yöntem belirlenmeli
Anayasa Çalışma Grubu üyesi Avukat Mehmet Uçum, 12 Haziran seçimleri ile şekillenen TBMM’de yeni anayasa çalışmaları yönteminin nasıl olması gerektiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Erdoğan’ın Yeni Anayasa’nın yapılmasının önemini “Kaportası yamuk motoru tekleyen bu arabayı bırakalım. Yepyeni bir araçla yola devam edelim” sözleriyle tarif etmesini değerlendiren Uçum şöyle konuştu: “Seçim, Türkiye’nin yeni anayasa ihtiyacını çok güçlü ortaya koydu. Halk istikrara oy verdi ama, ondan çok daha vurgulu şekilde değişimden yana oy kullandı. Değişim de yeni anayasa demek. AK Parti’ye yüzde 50 oy verilmesinin temel nedeni bence, bu ekonomik istikrarın sürdürülmesinin ve hizmetin yanı sıra, yeni anayasa isteğidir. 17 kez değiştirilen 82 Anayasası, 18. kez değiştirilecek. Bunu için neler yapmak lazım? Yapacağınız her değişiklik, bu anayasanın oluşturduğu Anayasa Mahkemesi’ne tabi olur.
Sivil Anayasa halkla yapılır
Ayrıca, anayasanın değiştirilmesi teklif bile edilemeyen ilk 3 maddesindeki değişiklik yine Anayasa Mahkemesi’ne takılır. Zaten bu maddeleri CHP Anayasa Mahkemesi’ne götürür. Diyelim ki, bu durumu atlattın. Anayasayı değiştirdin. Ama anayasa yine Anayasa Mahkemesi’ne tabi olacak. Yani rakam aranarak yapılacak düzenleme doğru değildir. Türkiye Yöntemi’ni uygulamak lazım.”
Yeni anayasa konusunda oluşan yeni Meclis yapısında uzlaşma beklemenin gerekmediğini, ‘Türkiye Yöntemi’ ile anayasa yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Uçum, “Yeni anayasa, Meclis içindeki partilerin birbirleriyle müzakeresi sonucunda olursa çıkmayacağı gibi mevcut anayasanın değişmesini umut etmek de gerekmez. Ama anlattığım tarzda, toplumsal uyumu esas alan bir süreç yürütülürse buna CHP de MHP de BDP de karşı çıkmaz, çıkamaz. Dünyada anayasalar böyle yapılıyor. Her ülke kendi modelini buluyor. Bu model, Türkiye’ye en uygun model gibi görünüyor. Zaten sivil anayasa demek hazırlayıcıları arasında askerlerin olmadığı anayasa demek değil. Halkın kendi yaptığı anayasa anlamına geliyor. Yoksa Özbudun ve ekibinin hazırladığı anayasa da sivil anayasa değildi, seçkinlerin anayasasıydı. Meseleye böyle bakmak lazım” diye konuştu. ERDİNÇ AKKOYUNLU
‘Türkiye Yöntemi’ nasıl işleyecek?
Hiçbir hukuki metin olmadan doğrudan toplumsal meşruiyet için Meclis kararı alınmalı.
Meclis, yeni anayasa için çağırılmalı, yeni anayasanın hangi kurallara göre yapılacağı detaylarıyla belirlenmeli.
Meclis’te oluşturulacak komisyonda Meclis dışındaki siyasi partiler, STK’lar ve çeşitli kuruluşların temsilcileri de olmalı.
Toplumun talepleri dikkate alınarak, taslak hazırlanmalı.
Tasarı komisyondan sonra Genel Kurul’a gönderilmeli
Genel Kurul’da hangi oy oranıyla kabul edilirse edilsin, yeni anayasa referanduma götürülmeli
Halkla başlayan sürece yine halk referandumla nokta koymuş olur.
URL: http://www.stargazete.com/politika/sayisal-cogunluk-sart-degil-362494.htm Tarih: 28 Haziran 2011 Salı, 00:25
|